Sosyal Ben Vakfı Kurucu Başkanı Ece Çiftçi Söyleşisi

Sosyal Ben Vakfı Kurucu Başkanı Ece Çiftçi Söyleşisi

"Çocuklardan gelecekte başarılı olmaları bekleniyorsa onlara kendi iç dünyalarını keşfetmeleri için fırsat verilmeli."

29.10.2019 2380

Ece Çiftçi kimdir?

1993 yılında İstanbul'da doğan sosyal girişimci Ece Çiftçi, lisans eğitiminden 3 yıl gibi kısa bir sürede mezun oldu. Lise yıllarında başladığı sosyal sorumluluk projesine lisans eğitimi sırasında resmiyet kazandırıp 2013'te SosyalBen Derneği'ni kurdu. Dernek çalışmalarının yanı sıra, kurumsal ve bireysel sosyal sorumluluk proje danışmanlığı veren SosyalBen Akademi şirketini hayata geçiren Çiftçi, 2017 yılında tüm sosyal sorumluluk çalışmalarını SosyalBen Vakfı çatısı altında topladı. Çiftçi, projelerine stratejik yatırım desteği alabilmesi için Garanti Bankası tarafından BBVA Momentum eğitim programına davet edildi. G20 ülkeleri dahilinde, 18-23 yaş arasındaki genç kadınların ülkelerindeki kadın sorunlarını aktarıp çözümler geliştirdiği 2017 G(irls)20 Zirvesi'nde Türkiye'yi temsil etti. SosyalBen markaları ile yarattığı sosyal girişim ağı ile KAGİDER, Garanti Bankası ve Ekonomist Dergisi'nin düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nda 34.000 kadın arasından "Türkiye'nin Kadın Sosyal Girişimcisi" seçildi.

Nisan 2018'de ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan "Gelecek Vadeden Genç Liderler" töreninde ödül alan ilk Türk olurken, Ekim 2018'de Dünya genelinde yoksulluğun azaltılması, eşitlik ve güvenliğin sağlanması, küresel bazda diyaloğun artırılmasını teşvik eden Crans Montana Forum BM ve diğer uluslararası kuruluşlarla da ortak projeler yönetiyor. Forum her yıl hükümet görevlileri, sivil toplum kuruluşları üyelerine başarılarından dolayı "New Leaders for Tomorrow" "Geleceğin Yeni Liderleri" isimli ödül törenini düzenliyor. Geleceğin Yeni Liderleri olarak Türkiye'den Ece Çiftçi, ödülü alan isim oldu. New York Üniversitesi, Northeastern Üniversitesi ve Sorbonne Üniversitesi'nde sosyal girişimcilik yolculuğunu ve bu yolculuk sırasındaki deneyimlerini paylaştı. Çeşitli üniversitelerde de konuk konuşmacı olarak, bu deneyimlerini aktarmaya devam ediyor.

2019 Ocak ayında Avrupa Parlamentosu tarafından "Faces of Turkey" etkinliğine davet alarak, Türkiye'deki sivil toplum örgütlenmesi üzerine deneyimlerini Brüksel'deki davetlilerle paylaştı. Halen SosyalBen Vakfı'nın yöneticiliğini yürüten Ece Çiftçi, uzmanlık alanlarından biri olan sivil toplum örgütlenmesi hakkında üniversitelerde öğretim görevlisi olarak ders veriyor. Dezavantajlı bölgelerde yaşayan 7-13 yaş arası çocukların sosyal gelişimlerini desteklemeyi, özgüven sahibi mutlu bireyler olarak yetişmelerine katkı yapmayı amaçlayan SosyalBen Vakfı, Çiftçi'nin liderliğinde ulusal ve uluslararası düzeyde saha ve eğitim çalışmaları gerçekleştiriyor.

SosyalBen Vakfı Kurucu Başkanı Ece Çiftçi, Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi öğrencileriyle bir araya gelerek ve Sosyalben Vakfının kuruluş ve gelişim hikayesini öğrencilerle paylaştı.

Okulumuz konferans salonunda gerçekleştirilen ve çok sayıda öğrencinin katıldığı organizasyonda Okul Müdürümüz Yeşim Ömeroğlu Ünlü, Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur ve öğretmenler de hazır bulundu.

Öğrencilere "Hayallerime Dünya İnandı" isimli bir sunum yapan Ece Çiftçi, kendisini tamamen gönüllük esasıyla çalışan sosyal bir girişimci olarak tanımladı. Lise yıllarında okullarına gelen konuk konuşmacıdan birilerine yardım etmenin en profesyonel halini dinleyip bundan çok etkilendiğini ifade eden Çiftçi, "Başkalarının hayatlarına dokunmak" mottosundan yola çıkarak kendi sahip olduklarını başkaları ile paylaşmaya karar verdiğini ve bu kararın SosyalBen Vakfı'na kadar uzandığını belirtti. Çiftçi, 14 yaşında ilk sosyal sorumluluk projesi ve gönüllülük kavramı ile tanıştığını dile getirerek, "Ben özel bir okulda okudum ve okulumuzun imkanları iyi idi. Bu sayede ben de müziğe olan ilgimi fark ettim ve sadece belli derslere mahkûm olmadığını anladım. Ben özel bir okula gitmeseydim bu imkanlara erişemeyebilirdim. Okuldaki bu imkanları, imkanları olmayan çocuklara ulaştırmak istedim ve Şanlıurfa'nın Suriye sınırında ilk saha çalışmamı yaptım." diye konuştu. Çiftçi şöyle devam etti: "Yurt içinde başlayan yolculuğum beni yurt dışına Afrika'ya kadar ulaştırdı. Gambiya'ya gittiğimizde orada yaşayanların başta beslenme, sağlık ve hijyen olmak üzere çok sayıda sorunla mücadele ettiklerini gördük. Afrika dönüşü çalışmalarımızı uluslararası alana yaymam gerektiğini daha iyi anladım. Gelinen noktada 12 farklı ülkede faaliyet gösteriyoruz. Birçok başarı hikayesi yakaladık. İnsanların hayalleri ile farkındalık sağlamasına destek olmak istiyoruz. Attığımız tüm adımlardan hareketle SosyalBen hareketini başlattım ve gelinen noktada bu hareket bir vakfa dönüştü. SosyalBen Vakfı aracılığı ile 12 yılda 22 bin çocuğa ulaştık ve 460 gönüllü ile Türkiye'nin 72 ilinde ve dünyanın 12 farklı ülkesinde birçok saha çalışması yapma şansı bulduk."

"Gönüllülük öğretilen bir kültür olmalı"   

Sosyologların toplumun mühendisleri olduğuna inandığını ve kendisinin de sosyoloji eğitimi aldığını dile getiren Çiftçi, sahada gördüklerinin de etkisiyle lisans eğitimini 3 yılda tamamlama şansı bulduğunu ve gelinen noktada antropoloji doktorası yaptığını kaydetti. Çiftçi, üniversitede eğitimi sırasında Oxford ve Harvard üniversitelerinden teklif aldığını ancak SosyalBen'i Türkiye'de daha da yaymak adına teklifleri geri çevirdiğini ve bu süreçte yurt dışında çeşitli platformlarda Türkiye'yi temsil etme şansı bulduğunu kaydetti. Çiftçi şöyle devam etti: "Türkiye'de taşımalı eğitim gerçeği var. Biz daha çok bu türdeki öğrencilerle çalışıyoruz. Öğrencilerimizin yeteneklerini keşfetmek, güçlendirmek ve yönlendirmek; odaklandığımız en önemli nokta. Eşitlikçi bir yaklaşımla sanatsal faaliyetleri taşraya indirmek ve bu sürecin toplumsal ve bireysel bir kazanca dönüşmesini sağlamak bizim ana hedefimiz. Sahada 7-13 yaş aralığındaki çocuklara ulaşmaya çalışıyoruz. Gönüllülük öğretilen bir kültür olmalı. Türkiye'de gönüllülük oranı maalesef son derece düşük, yüzde 5 seviyelerinde. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 20-25'leri buluyor. Attığımız tüm adımlarla gönüllülüğün değerli bir çıktı olmasını ve Türkiye'de gönüllülük oranının artmasını amaçlıyoruz."    

 -Basın Bülteninden

 

2019-2020 Eğitim Öğretim yılında Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi, Sosyal Ben Vakfı ve Yeşim Tekstil işbirliği ile gönüllülük konusunda gençlerde, kurumsal firma çalışanlarında ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla protokol imzalamıştır.

Toplumsal faydanın sürdürülebilir olmasında aktif rol oynayan gönüllülerin sayısını, kapasitesini arttırmak ve güçlendirilmesini sağlamak amacıyla otuz öğrencimiz Sosyal Ben Akademi tarafından bir yıl boyunca eğitim alacaklar. Eğitim sonunda öğrencilerimizin;

1. Sosyal sorumluluk ve sivil toplum ile ilgili temel kavramları tanımlamaları,

2. Sivil toplumun tarihi ve gelişimi hakkındaki bilgi sahibi olmaları,

3. Farklı sosyal sorumluluk projeleri ile tanışarak, projeler arasındaki farkı kavramaları,

4. Yerel ve uluslararası sosyal sorumluluk projelerinin ve sivil toplum uygulamalarının teorik ve resmi işlemlerini kavramaları,

5. Proje yazma, geliştirme ve uygulanan proje üzerinden veri alma becerilerini geliştirmeleri,

6. Proje gerçekleştirirken kişinin liderlik, ekip yönetimi, iletişim becerilerini geliştirmeleri,

7. Saha çalışmasını yapabilmeleri,

8. Hedefe göre öğrenme-öğretme etkinliklerini organize edebilmeleri ve bu kapsamda hedef kitleye uygun atölye programı ve sosyal sorumluluk projesi tasarlayabilmeleri,

9. Projenin değerlendirme yöntemlerini tasarlamaları ve sivil toplum projelerinin verimliliğini ölçen uygun ölçekleri kullanmaları,

10. Proje geliştirme ve uygulama temellerini benimsemeleri ve uygulamaya aktarmaları

11. Birey sivil toplum ve gönüllü olmayı bir yaşam felsefesi haline getirmeleri,

hedeflenmektedir.

 

29-10-201929-10-201929-10-201929-10-201929-10-2019