BIOSEM, Biyoetik ve Okullarda Sürdürülebilir Çevre Yönetimi!

Şükrü Şankaya Anadolu Lisesinde doğaya ve gelecek nesillere borç niteliğinde bir duyarlılık örneği olan uluslararası bir projeden söz edeceğiz; BIOSEM, Biyoetik ve Okullarda Sürdürülebilir Çevre Yönetimi!

‘Yenilikçi,Sürekli Gelişen ve Öncü ’ mottosuyla Bursalı gençlere kaliteli bir lise eğitimi sunan Şükrü Şankaya Anadolu Lisesinin Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak olduğu Erasmus+ projesinin konusu BİYOETİK aslında mühendislik ve tıp fakültelerinde yüksek lisans düzeyinde yer almaktadır. Ancak önemine binaen bu konunun lise düzeyinde okutulmasıyla daha erken yaşlarda farkındalık oluşturulması hedeflenmiştir.

‘Senaryo tabanlı öğrenme modeli’ ile lise düzeyine göre tasarlanan bu önemli dersin kazanımları Ljubljana Üniversitesi ve Uluslararası Balkan Üniversitesi tarafından oluşturulmuş; Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi ve Letonya’daki proje ortağı okul tarafından hazırlanan ders planlarının pilot uygulaması ise 2023-24 eğitim öğretim yılının 1.döneminde gönüllü öğrencilerle okulumuzda yapılmıştır. Pilot uygulama sonunda, öğrencilere yönelik değerlendirme çalışmalarında oldukça olumlu dönütlerle karşılaşılmıştır:

‘Sadece çevre konulu dersler yapılacağını zannediyordum ama küresel adalet, minimalist yaşam, siber zorbalık, biyoteknoloji gibi çevreyle ilgisi olduğunu hiç düşünmediğim konularda etkileşimli dersler yoluyla pek çok şey öğrendim.’

‘Kesin olarak bildiğim ve emin olduğum konularda bile karşıt fikirlerin de mantıklı yönleri olabileceğini fark ettim.’

‘Fikirlerin saygıyla tartışıldığı bir ortamda olmak kendimi daha rahat ifade etmemi sağladı ve bu durum zamanla özgüvenimi artırdı.’

‘Çalışmalarda sunulan senaryolar gerçek hayatta da karşımıza çıkabilecek ikilemler içermekteydi. Grup çalışmalarıyla, bu ikilemler arasında çevreye en az zararı verecek kararı alabilmek ve diğerlerini de ikna edebilmek için yaptığımız tartışmalar hem çok verimli hem de keyifliydi.’

‘Biyoetik dersinde asla “bu doğru” ya da “bu yanlış” diyemedik. Hep kar-zarar hesabı yapmak zorundaydık. Böylece, sorunlara farklı açılardan yaklaşarak elde ettiğimiz deneyimler sayesinde çok yönlü düşünebilme becerisi kazandık.’

Bu eşsiz deneyimi yaşayan öğretmen ve öğrencilerden alınan dönütler ile “Biyoetik” dersi için gerekli güncellemeler yapıldıktan sonra,  tüm ders materyalleri dijital bir platforma aktarılarak herkesin kullanımına açık hale getirilecektir.

Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi bu güçlü projeyle birlikte ortaya koyduğu hedeflere emin adımlarla yürümektedir.

29-03-202429-03-202429-03-202429-03-2024

Yayın: 29.03.2024 - Güncelleme: 29.03.2024 10:24 - Görüntülenme: 59